Jelez tenguk orang bercuti ke sana ke mari bersama suami dan akan-anak bila dapat cuti 3 hari berturut-turut. Akak cuba menyibukkan diri gi umah adik, semalam ke 2 jemputan kawin dan hari cuma lepak kat umah bila suami dah bertugas jauh camni. Nak buat macam mana kan..redha ajerlah.
Setiap orang ada cara masing-masing bila nak masak kari ayam kan. Akak punya stail ini macamlah...ikut cara mak akak ajar.
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam-potong 16
- 6 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
- 4 ulas bawang putih-tumbuk/kisar
- 1/2 biji bawang merah-tumbuk/kisar
- 1 1/2 inci halia -tumbuk/kisar
- 5 sudu besar rempah kari daging (akak guna babas)
- 2 biji ubi kentang -dibelah 4
- 1 kiub ayam
- 400gm santan pekat
- 300ml air-terpulang pada kepekatan yang di kehendaki
- 2 biji tomato ceri-belah 2
- 2 biji cili hijau-belah 2
- garam secukupnya
- sedikit air asam jawa
- 2 tangkai daun kari,
- 1 biji bawang besar-dihiris panjang
- 1 biji bawang putih - dihiris
- 2 biji bawang kecil
- 2 bunga lawang,
- 4 bunga cengkih,
- 3 biji buah pelaga dan
- 1 btg kayu manis
- minyak untuk menumis
Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan tumis lagi sehingga layu. Kemudian masukkan rempah daging dan kacau sekejap lalu masukkan 1/2 cawan air dan perlahankan api.
3. Biarkan rempah kari bersama sedikit air dan masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak sambil dikacau selalu lalu masukkan sedikit garam.
4. Bila kari dah masak baru masukkan ayam dan ubi kentang dan biarkan air ayam (air yang keluar dari ayam) kering.
5. Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih dengan api sederhana besar.
6. Biarkan sampai kentang empuk.
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam, cili dan tomato, biarkan sebentar baru padam api.
8. Boleh makan bersama nasi biasa,nasi minyak ataupun roti.
Sumber:http://www.kakinakl.com/2013/09/cara-masakresepi-kari-ayam-sedap.html
0 komentar:
Posting Komentar